Dirigent: Lute Hoekstra

lutehoekstraLute Hoekstra (1958) studeerde klarinet en directie aan de conservatoria van Enschede, Tilburg en Amsterdam. Aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam studeerde hij in 1985 Cum Laude af, hoofdvak klarinet Uitvoerend Musicus. Twee jaar later behaalde hij de aantekening kamermuziek klarinet, eveneens Cum Laude. Zijn docenten waren Piet Honigh en George Pieterson. Na deze studie remplaceerde hij enkele seizoenen bij het Radio Kamerorkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest.
Momenteel is Lute concertmeester en solo-klarinettist bij het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Als kamermuziekspeler maakte hij jaren deel uit van de Holland Wind Players en het Strawinsky Trio. Daarnaast speelde hij in vele ad-hoc ensembles.
Lute volgde directielessen bij oa Jan Cober, Pierre Kuypers en Sef Pijpers sr. Hij dirigeerde met veel succes verschillende amateur-orkesten waaronder Harmonie St Jan Wierden (waarmee hij in 1995 het hoogst aantal punten(341) van dat jaar behaalde), Symfonisch Blaasorkest Enschede (waarmee hij in 1999 landskampioen werd in de hoogste afdeling), Semper Crescendo Oldenzaal en Concordia Hengelo, met ingang van april 2006 is hij dirigent van de Koninklijke Muziekvereniging ???Apollo???. Sinds 2000 is hij vaste dirigent van het Delphi Ensemble, een professioneel dubbel-blaaskwintet.
Als gastdirigent was hij werkzaam bij het Trompetter Korps Bereden Wapens (oa de cd ???Rise of the firebird???) hij dirigeerde ook de jaarlijkse GALA concerten, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht (oa de cd ???Memorial Music???), de Koninklijke Militaire Kapel (oa een cd opname van ???I've got rythm??? van George Gerschwin) recent het Valerius Ensemble ( de cd ???Capricho??? met Dorian Cooke), ook dirigeerde hij recent een gecompliceerd werk van Willem Jeths met het Valerius Ensemble. In 2003 dirigeerde hij de Koninklijke Militaire Kapel tijdens de Nationale Taptoe Breda en een aantal concerten waaronder relatie concerten in Den Haag en Scheveningen (Kurhaus).
Hij is veelgevraagd om artikelen te schrijven voor diverse muziektijdschriften (oa KNFM-blad, big-band), het inspelen van leermethodes, jureren bij muziekscholen en conservatoria en als klankregisseur bij oa de Koninklijke Militaire Kapel en het Rundfunk Blasorchter Leipzig.
In 2005/2006 is hij als endorser werkzaam voor Selmer Europe. Hij geeft workshops, masterclasses en recitals voor hen. Hij dirigeerde op de nieuwste cd van de Limburgse troubadour Ge Reinders twee orkesten, Apollo De Wijk en OBK Zeist. In maart 2007 dirigeerde hij het Valerius Ensemble in een werk van Willem Jeths.